Prorok. 2. - Parrisová, S. J. anglická autorka a literárna kritička 1974 (Ikar, a.s, 2012)
Jeseň roku 1583, nad Anglickom sa sťahujú hrozivé znamenia. Astrologický úkaz ohlasuje úsvit nového veku a trón kráľovnej Alžbety je v ohrození. Prívrženci Márie Stuartovej pripravujú zvrhnutie právoplatnej panovníčky, na kráľovskom dvore sa nájde mŕtvola dvornej dámy s okultistickým symbolom vyrezaným do kože. Francis Walsingham, šéf kráľovninej výzvednej služby, poverí svojho tajného agenta Giordana Bruna, aby sa votrel do sprisahaneckých radov a získal usvedčujúce dôkazy. Bruno je prefíkaný, no jeho nepriatelia takisto. Žije v ustavičnom strachu, že vyjde najavo jeho pravá totožnosť. Dôkaz má na dosah ruky. Ale vražda mladej ženy môže byť iba čriepkom oveľa hrozivejšej skutočnosti...