Pliaga - Slanička, Michal slovenský autor 1980 (Motýľ, 2022)
Nebolo človeka, ktorému by rok 1831 nezmenil život od základov. „Čo načne cholera, dokončia ľudia. Alebo naopak. Ľudská hlúposť cholere kosu ostrí. Ja už nejako dožijem. Vy si budete musieť zvykať na nový svet,“ povedal ustarostený otec synovi Zachariášovi. „Na svet, v ktorom už onedlho budú poslední prvými a prví mŕtvymi.“ Keď sedliacky mládenec Zachariáš zachráni život grófskej dcére Emílii, obaja začnú v mene zakázanej lásky bojovať s neprekonateľnými predsudkami a nepochopením vlastných rodín. Emíliu by navyše po svojom boku rád videl hrdý barón Bercsényi, ktorý vždy dosiahol, čo si zaumienil. Román Michala Slaničku o výnimočnej láske sa odohráva na pozadí reálnych udalostí v roku 1831, keď sa naším územím prehnali dve rany – povstanie roľníkov proti šľachte a cholerová epidémia. Pliaga, zákerná rovnako ako mor, nepozná hranice a nerozlišuje medzi pánmi a sedliakmi. Zniesť zo sveta dokáže každého bez rozdielu. Či už s modrou krvou alebo bez rodokmeňa. Čo skríži cestu zakrádajúcej sa cholere? Karanténa a izolácia? Zrušené jarmoky a zatvorené kostoly? Dezinfekcia vápnom alebo octové výpary? Zdravý rozum alebo láska? Zdá sa, že každý ďalší krok je krokom v ústrety smrti...