Ikarijský zaklínač - Kniha 2. - Douglassová, Sara austrálska autorka fantasy 2. júna 1957 - 27. septembra 2011; Niklová, Kateřina (Ostrava Fantom Print, 2008)
Axis je v každém smyslu slova skutečný hrdina. Tíží ho dvojí břemeno: proroctví a válka. Podařilo se mu splnit první část věštby, stal se Mužem z hvězd, a nyní musí sjednotit tři národy, které v zemi žijí.
Jeho osudem je vést armádu, postavit se svému zákeřnému bratrovi a získat zpět kontrolu nad Tencendorem, který kdysi býval největší zemí na světě.
Jeho osudem je být polapen mezi dvěma ženami, které miluje: jedna je ztělesněním ušlechtilosti, krásy a inteligence, druhá je ohnivá a lstivá válečnice. Jeho osudem je bojovat o každou píď se zvrhlým Gorgaelem, šíleným netvorem, jenž touží zničit vše, za co Axis bojuje…
Keywords: Poutníkův návrat; austrálska literatúra; fantastické romány