Válečná sekera - Kniha 1. - Douglassová, Sara austrálska autorka fantasy 2. júna 1957 - 27. septembra 2011; Krajňanská, Veronika (Ostrava Fantom Print, 2008)
Tisíc let žili Achařané poklidným a bohatým životem. Chránily je vysoké, nepřekročitelné hory a Seneschal, bratrstvo, které vyznávalo tajuplnou Cestu pluhu a otevíralo cestu k velkému bohu Artorovi. Teď je ale bezpečí Acharu ohroženo, probouzí se prastaré proroctví, které předpovídá návrat Zapovězených. Celou zemi svírá nepřirozená zima a Pán ledu, Gorgael, přesouvá armády odporných přízraků a ledových červů na jih. Achar se hroutí pod Gorgaelovým náporem. Vypadá to, že se mu nikdo nemůže postavit. Faraday, snoubenka acharského Válečného generála, vévody Bornehelda, je stejně vyděšená jako všichni ostatní. Utíká do bezpečí pod ochranou Borneheldova nenáviděného nevlastního bratra Axise, legendárního velitele Sekerníků, a cestou poznává, že historie jejího národa byla založena na lži.
Keywords: Poutníkův návrat; austrálska literatúra; fantastické romány