Škandál v lepšej spoločnosti - Macháčová, Adriana slovenská autorka 24. januára 1966; Dyda, Róbert slovenský autor 23. marca 1967 (Ikar, 2016)
DYNAMICKÝ ROMÁN S DETEKTÍVNOU ZÁPLETKOU. „V príbehu sme nazreli do atraktívneho prostredia šľachty a politického boja, ktorý Slovensko bude v najbližších mesiacoch tiež intenzívne prežívať,“ prezrádza Adriana Macháčová a Róbert Dyda k tomu dodáva: „Boli sme si vedomí, že naša kniha vyjde v čase krátko pred parlamentnými voľbami, avšak nechceli sme kopírovať iné príbehy o politických kampaniach a preto sme tému spracovali z uhla naoko dokonalých vzťahov, ktoré sú vnútorne natoľko narušené, že stačí malý impulz a zrútia sa ako domček z kariet.“