Na hranicích nadace 4. - Asimov, Isaac americký autor 2. januára 1920 - 6. apríla 1992; Tschorn, Robert (Praha Argo Triton, 2011)
Románový cyklus Nadace od Isaaka Asimova je jedním z mistrovských děl žánru science fiction a zcela neopakovatelnou směsí přímočarého děje, odvážných idejí a rozsáhlého popisu fiktivního světa, která dosud nebyla překonána. Jde o mimořádné dílo, jež zachycuje snahu skupiny odvážných mužů a žen o zachování lidstva a lidství navzdory záplavě barbarství a válek.

Urputný boj mezi oběma Nadacemi se konečně nachýlil k závěru a vítězství se přiklonilo k vědcům z První Nadace. Ta se nyní vrací k dávnému plánu Hariho Seldona na vybudování nové Říše. Ovšem jejich nepřítel nebyl zcela zničen a jeho zástupci plánují pomstu. Dva vyhnanci, bývalí občané Nadace, se vydávají hledat bájnou planetu Zemi... a s ní i důkaz, že Druhá Nadace stále existuje. Zároveň kdosi stojící mimo obě soupeřící strany opatrně manipuluje událostmi a sleduje tím vlastní, děsivý záměr. Zástupci obou Nadací se brzy ocitnou na cestě k záhadnému světu jménem Gaia a ke konečnému, šokujícímu osudu na samotném konci vesmíru.
Keywords: Nadácia; americká literatúra; fantastické romány; sci - fi; vesmír; svetová klasika