Sláva môjho otca 1. - Pagnol, Marcel francúzsky autor, dramatik a filmár 28. februára 1895 - 18. apríla 1974; Hirnerová, Oľga (Bratislava Slovart s.r.o., 2008)
Marcel Pagnol, člen Francúzskej akadémie, sa preslávil najmä ako úspešný autor divadelných hier a filmových scenárov. Sláva môjho otca je prvým Pagnolovým románom a napísal ho už na sklonku života. K tomuto kroku ho vlastne inšpirovali jeho priatelia, lebo tí boli prvými poslucháčmi príbehov z detstva tohto skvelého rozprávača. Pagnol svojím rozprávaním vytvoril romanticko-humorné zobrazenie Provensálska z čias, ktoré sa už nevráti.
Keywords: Spomienky na detstvo; francúzska literatúra; historické romány