Smeč - Grisham, John americký autor románov z právnického prostredia 8. februára 1955 (Ikar, 2022)
Sedemnásťročný Samuel „Sooley“ Sooleymon je mladý talentovaný chlapec z Južného Sudánu s veľkými snami. V lete dostane jedinečnú príležitosť zahrať si na basketbalovom turnaji v USA a predviesť sa. Samuel je výborný basketbalista, rýchly, má neuveriteľný výskok, ale na niektorých zručnostiach musí ešte zapracovať. Počas turnaja dostane z domu zdrvujúce správy. V Južnom Sudáne zúri občianska vojna a povstalecké vojská vyplienili aj jeho rodnú dedinu. Otec je mŕtvy, sestra nezvestná a matka s dvoma mladšími bratmi v utečeneckom tábore. Samuel sa chce zúfalo vrátiť domov, ale nie je to možné. Viac-menej zo sympatií mu tréner tímu North Carolina Central ponúkne štipendium. Samuel má niečo, čo iným hráčom chýba ? nesmierne odhodlanie uspieť, aby mohol presťahovať do Ameriky svoju rodinu. Neúnavne trénuje, každé ráno za úsvitu cvičí streľbu na kôš a na trénin- goch vyniká nad spoluhráčmi. Keďže tím Centralu prehráva jeden zápas za druhým a má viacero zranených členov, Sooley, ako ho prezývajú, nastúpi na prvý zápas z lavičky. A vtedy sa zrodí legenda. John Grisham novým románom Smeč tentoraz pokračuje v línii svojich bestsellerov zo športového prostredia.