Kráľovnin sľub - Gortner, C.W. americký autor 1964 (Slovart, 2022)
Izabela je iba mladé dievča, keď sa nevedomky stane pešiakom v sprisahaní proti svojmu nevlastnému bratovi kráľovi Enriquemu. Kráľ intrigy odhalí a Izabelu drží v zajatí. Dievča je však pevne odhodlané zabezpečiť si korunu a vydať sa na muža, ktorého miluje – aragónskeho princa Ferdinanda, hoci kráľ ju sľúbil portugalského kráľovi Afonsovi, aby si zabezpečil spojenectvo. Izabela však s kráľom rozohrá smrteľne nebezpečnú hru a napokon ako sedemnásťročná nastúpi na trón v Kastílii, najmocnejšom kráľovstve v Španielsku. S Ferdinandom Aragónskym spoja svoje ríše a túžia vybudovať jednotné, mocné kráľovstvo . Keď im však Maurovia z juhu z Granady vyhlásia vojnu, vypukne tvrdý a zradný boj proti starovekému protivníkovi, ktorý preverí všetko Izabelino odhodlanie, odvahu a húževnatú vieru vo svoj osud.