Zóna nadšenia - Banáš, Jozef slovenský autor, dramatik, diplomat a politik 27. septembra 1948 (IKAR, a. s., 2012)
Píše sa rok 1968. Hlavný hrdina, 22-ročný študent Jozef, sa v júli zaľúbi v Kyjeve do Ukrajinky Alexandry a v auguste sa vo Vysokých Tatrách zoznámi s nemeckým študentom Thomasom, ktorý sa v osudnú noc z 20. na 21. augusta vracia späť do Nemecka. V tú istú noc prichádza do Československa cez východnú hranicu Alexandra ako príslušníčka sovietskej okupačnej armády. Z lásky k Jozefovi chce dobrovoľne pomôcť Čechom a Slovákom v boji s údajnou kontrarevolúciou. Okupácia preruší priateľstvo a lásku mladých ľudí, no spôsob, akým sa v nasledujúcich tridsiatich siedmich rokoch prepletú osudy hlavných protagonistov, vyráža dych. Román Zóna nadšenia získal v čitateľskej ankete Knižnej revue ocenenie Kniha roka 2008 a s nemeckým prekladom (Jubelzone, 2012) sa stal autor finalistom nemeckej literárnej Ceny Johanna Gottfrieda Seumeho. Okrem nemčiny román preložili do češtiny a poľštiny, pripravuje sa preklad do ukrajinčiny a hindčiny. Pre veľký čitateľský úspech vychádza na Slovensku v druhom, upravenom vydaní.