Zradca : 4. - Parrisová, S. J. anglická autorka a literárna kritička 1974 (Ikar, 2014)
August 1583. Giordano Bruno, kacír na úteku pred inkvizíciou, pricestuje v spoločnosti priateľa sira Philipa Sidneyho do Plymouthu. Tu sa chcú pripojiť k flotile Francisa Drakea, ktorý sa pripravuje na odvážnu výpravu proti Španielom, aby odvrátil blížiacu sa vojnu. Bruno však netuší, že Sidney sa vydáva na plavbu preto, aby sa mohol vrátiť ako hrdina a jeho zavliecť do Nového sveta. Keď na palube Drakeovej lode objavia mŕtvolu muža, poverčivých členov flotily zachváti strach. Hrozí, že expedícia sa skončí skôr, ako sa začne. Hoci smrť námorníka na prvý pohľad vyzerá ako samovražda, niečo tu nesedí.Filozof Bruno sa pustí do vyšetrovania, preniká do zložitých vzťahov medzi členmi posádky a zisťuje, že niekto z nich v sebe nosí vražednú nenávisť. Pátranie ho zavedie do zlovestných plymouthských uličiek, kde odhalí najtemnejšie tajomstvá mesta. Musí konať, lebo prípadný neúspech by mal katastrofálne následky nielen preňho, ale aj pre celé Anglicko.