Zradný príliv - Harperová, Jane anglická austrálska autorka 1980 (Tatran, 2021)
Pokojné pobrežné mestečko Evelyn Bay v Tasmánii zažilo v minulosti obrovskú tragédiu, ktorá natrvalo poznamenala život mnohých obyvateľov. Pred dvanástimi rokmi zahynuli na mori v ničivej búrke dvaja muži a zároveň záhadne zmizlo mladé dievča. Teraz sa po mnohých rokoch vracia do rodného mestečka tridsaťročný Kieran s priateľkou Miou a malou dcérkou. Práve Kieran nesie v očiach všetkých najväčší podiel viny na dávnej tragédii, s ktorou sa ešte stále poriadne nevyrovnal. Jeho prítomnosť vyvoláva nevôľu obyvateľov a dokonca aj starí priatelia sa k nemu správajú odmerane. Na druhý deň po jeho príchode sa objaví na pláži mŕtve telo mladej ženy. Vražda študentky naštrbí pocit bezpečia prímorského mestečka a vytiahne na povrch pochované tajomstvá, lži, vinu, krivdu a smútok, čo zanechala veľká búrka, ktorá dodnes traumatizuje mnohých obyvateľov.