Zradný príliv - Harperová, Jane anglická austrálska autorka 1980; Klimková, Simona (Bratislava Tatran, 2021)
Pokojné pobrežné mestečko Evelyn Bay v Tasmánii zažilo v minulosti obrovskú tragédiu, ktorá natrvalo poznamenala život mnohých obyvateľov. Pred dvanástimi rokmi zahynuli na mori v ničivej búrke dvaja muži a zároveň záhadne zmizlo mladé dievča.
Teraz sa po mnohých rokoch vracia do rodného mestečka tridsaťročný Kieran s priateľkou Miou a malou dcérkou. Práve Kieran nesie v očiach všetkých najväčší podiel viny na dávnej tragédii, s ktorou sa ešte stále poriadne nevyrovnal. Jeho prítomnosť vyvoláva nevôľu obyvateľov a dokonca aj starí priatelia sa k nemu správajú odmerane.
Na druhý deň po jeho príchode sa objaví na pláži mŕtve telo mladej ženy. Vražda študentky naštrbí pocit bezpečia prímorského mestečka a vytiahne na povrch pochované tajomstvá, lži, vinu, krivdu a smútok, čo zanechala veľká búrka, ktorá dodnes traumatizuje mnohých obyvateľov.

Jane Harperová v inteligentnom psychologickom trileri dokonale prepája atmosféru a stupňujúce sa napätie v mestečku s búrlivou silou oceánu. Podozrenia, domnienky a prejavy nevraživosti v úzkej komunite ľudí, ktorí sa veľmi dobre poznajú, dokážu eskalovať a podobne ako prírodné živly napáchať nenávratné škody.
Keywords: austrálska literatúra; dobrodružné romány; psychotriler; triler