Stratené dievča - Flynnová, Gillian americká autorka 24. februára 1971 (Tatran, 2014)
Jedna z najvychvaľovanejších autoriek napínavých bestsellerov New York Times Gillian Flynnová doviedla toto tvrdenie do krajnosti. Román o totálne skrachovanom manželstve nepustíte z rúk, kým ho nedočítate. Denník Chicago Tribune vyhlásil, že táto kniha „vás vtiahne do deja a drží v moci ako čistá, ale nebezpečná droga.“ Jedovatá zmes duchaplnosti a lahodne mrazivého príbehu vytvárajú triler, ktorý vám trhá nervy a predovšetkým vás mätie každým zvratom svojho deja. V jedno teplé letné ráno sa v severnom Carthage v Missouri chystajú Nick a Amy Dunnovci osláviť piate výročie svadby. Darčeky sú už takmer zabalené a stôl v reštaurácii rezervovaný, keď z prenajatého McMansion na rieke Mississippi zmizne Nickova inteligentná a krásna manželka. Manžel roka Nick chvíľu sníva o sklone a tvare Aminej hlavy, ale pasáže z jej denníka prezrádzajú, že toto perfekcionistické alfa dievča dokáže každého vyviesť z miery. Pod narastajúcim tlakom zo strany polície a médií – ako aj Aminých rodičov, ktorí svoju dcéru bezmedzne milujú – predvedie náš zlatý chlapec nekonečný rad klamstiev, podvodov a iných prejavov nevhodného správania. Nick je vyhýbavý a rozhodne krutý – ale naozaj zavraždil Amy? Keď začnú Nicka navštevovať policajti, každý v meste rozmýšľa, či dobre pozná svojho milovaného partnera. S dvojčaťom Margo po boku Nick potvrdí svoju nevinu. Ale ak Nick nezabil svoju peknú ženu, kam sa podela? A čo bolo v striebornej darčekovej škatuli, ukrytej v zadnej časti spálňového šatníka? Vďaka svojmu štýlu, ostrému ako britva, a značkovému psychologickému ponoru nám Gillian Flynnová ponúka dynamický, pekelne tajomný a duchaplný triler, ktorým posilňuje svoje postavenie jednej z najskvelejších spisovateliek.