Otáznik je polovica srdca - Lundbergová, Sofia švédska autorka 1974; Inczingerová, Zuzana; Kočišová, Lenka (Bratislava IKAR, a. s., 2019)
Elin Boalsová pracuje v New Yorku ako úspešná fotografka a s manželom Samom vychováva sedemnásťročnú dcéru Alice. Navonok jej nič nechýba, no len ona vie, ako ťažko sa jej po práci prekračuje prah domova.
Jedného dňa dostane list od Fredrika, priateľa z detstva. Počas dospievania na švédskom ostrove Gotland, v chudobe a bez otca, bol jej záchranným kolesom. Rané obdobie života je škvrnou na Elininej minulosti a mlčí o ňom aj pred najbližšími. S Fredrikovým listom sa však so spomienkami vynorí aj pocit hanby za skutok, ktorý kedysi spáchala. Osudný čin ju vtedy prinútil utiecť a pretrhnúť všetky väzby. Elin už viac nemôže zatvárať oči pred realitou, inak hrozí, že nadobro stratí rodinu aj samu seba.
Keywords: švédska literatúra; spoločenské romány; príbehy zo života