Sviňa život - Chmelová, Jana slovenská autorka 1967 (Motýľ, 2010)
Často sa dopúšťame rôznych skutkov a omylov, ktoré sú niekedy nezvrátiteľné a majú fatálne následky. Príbehy hrdinov v tejto knihe poukazujú na problémy spoločnosti, na jej falošné ľudské hodnoty, pretvárku a na zlú, až celkom absentujúcu komunikáciu medzi najbližšími. Patrik, mladý muž, sa po rozvode rodičov snaží finančne pomôcť svojej milovanej mame. Okolnosti ho donútia vydať sa na cestu zločinu, ktorá ho však úplne pohltí, až nenachádza východisko a oslobodenie. Zároveň to poznačí aj jeho vzťah k Dominike, ktorú spoznáva za dramatických okolností, a neskôr zisťuje, že mu ju osud nepriplietol do cesty náhodou. Ďalšie hlavné postavy Olivera a Simonu spája zakázaný vzťah, kvôli ktorému Oliver neváha utiecť až do severnej Afriky, aby tam našiel vytúženú slobodu. Nie vždy sa však všetko končí šťastne, udalosti naberajú príliš rýchly spád, vzostupy striedajú pády a človek si vtedy povie, že život je sviňa.