Temný úsvit 3. - Börjlindová, Cilla švédska autorka krimi 8. marca 1961; Börjlind, Rolf švédsky autor krimi 7. októbra 1943; Bratová, Mária (Bratislava IKAR, a. s., 2018)
Olivia Rönningová sa rozhodla vrátiť k detektívnej práci. Služba ju privedie na policajnú stanicu v Höganäse v južnej časti Švédska. Keď mestečkom Arilde otrasie hrozná vražda trojročného dievčatka, Olivia sa zapojí do vyšetrovania.
O niekoľko dní príde o život ďalšie dieťa, sedemročný Aram, a to podobným brutálnym spôsobom. Tentoraz sa to stane vo Värmdö neďaleko Štokholmu. Prípadu sa ujíma skúsená kriminalistka Mette Olsäterová.
Tom Stilton sa opäť venuje svojmu najväčšiemu nedoriešenému prípadu, vražde eskortnej prostitútky Jill, na ktorý nemôže zabudnúť.
Špičková odborníčka Marianne Boglundová v laboratóriu skúma biologické vzorky obetí. Jej výsledky vedú k nečakanému zvratu vo vyšetrovaní.
Pátranie sa dostáva do zákulisia politiky, zachytáva fenomén strachu z prisťahovalcov a nenávisť šíriacu sa internetom, násilie a brutalitu, únik k sektám založeným na podivuhodných náboženských a sexuálnych princípoch. Spočiatku nejasné stopy však vedú aj do minulosti.
Keywords: Tom Stilton a Olivia Rönningová; švédska literatúra; kriminálne romány; severská krimi