Mechanický pomaranč - Burghess, Anthony anglický autor 25. februára 1917 - 22. novembra 1993; Kořínek, Otakar (Bratislava IKAR, a. s., 2016)
Už pred viac ako polstoročím, keď Mechanický pomaranč vyšiel prvý raz, sa stal "klasikou" a zaradil sa medzi to najlepšie, čo priniesla moderná literatúra. Rovnomenný film, ktorý podľa knihy nakrútil Stanley Kubrick, sa rýchlo stal kultovým a dodnes má svojich verných fanúšikov.
Príbeh sa odohráva v Londýne. Hlavná postava Alex je vodcom štvorčlennej skupiny tínedžerov, ktorá pácha rozličné násilnosti. Medzi sebou sa rozprávajú bizarným slangom s implantovanými rusizmami. Alexa po čase chytia a dostane sa do väzenia, kde ho čaká hrozivý trest s nepredstaviteľnými následkami. Experimentálna liečba ho zmení na krotkého baránka, ktorý sa už nikdy nedopustí násilia, ale zároveň ho tak zbaví aj možnosti voľby medzi dobrom a zlom, jeho ľudskej podstaty.
Kniha je fascinujúcim jazykovým koncertom, brilantnou štúdiou zla v človeku aj drsnou antiutópiou v orwellovskom duchu. K slovenskému čitateľovi sa dostáva v druhom vydaní, doplnenom o detaily z originálneho textu, ktorý sa považuje za jediný autorizovaný rukopis, a slovník slangových výrazov.
Burgess sa pôvodne chcel stať hudobným skladateľom, anglická literatúra bola až druhou voľbou. V roku 1961 navštívil ako turista Sovietsky zväz. Tento výlet mu poskytol inšpiráciu pre literárnu tvorbu a najmä pre najznámejší román Mechanický pomaranč.
Okrem románov, poviedok, divadelných hier, literárno-vedeckých publikácií je autorom aj 160 hudobných skladieb. Zomrel v Londýne 22. novembra 1993.
Keywords: americká literatúra; spoločenské romány; svetová klasika