Lux Perpetua : - Svetlo večné - Sapkowski, Andrzej 21. júna 1948 poľský autor (Lindeni, 2020)
Lux Perpetua – Svetlo večné je tretí diel historicko-fantastickej série Husitská trilógia od najúspešnejšieho poľského autora súčasnosti Andrzeja Sapkowského. Pražský medik a alchymista Reinmar z Bielawy sa ocitol na križovatke osudu. Ako hlavný účastník husitského povstania stojí na čele ťaženia proti šľachte a kléru. Ale inkvizícia zajala Reinmarovu milovanú. Využíva ju proti nemu, aby špehoval vo vlastných radoch a zradil svojich blízkych. Rozpoltený medzi povinnosťou a hlasom srdca sa rozhodne staviť všetko na jedinú kartu, len aby dostal svoju milovanú z rúk nepriateľov. Lenže na krvou zmáčaných poliach strednej Európy prichádza Reinmar aj o posledné ideály. Zmôžu tie najčistejšie úmysly a najsilnejšia vôľa niečo proti burácajúcim salvám, ktoré zmenili chod dejín?