Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch - Palárik, Ján slovenský katolícky kňaz, autor, dramatik a publicista 27. apríla 1822 - 7. decembra 1870 (Slovenská klasika - Nový čas knižnica, 2015)
O čom je kniha Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch? Zámena postáv je obľúbenou témou u jedného z našich najväčších dramatikov. Ján Palárik sa k nej niekoľkokrát vrátil aj vo svojich nasledujúcich divadelných hrách. Ako aktívna osobnosť nielen literárneho, ale aj politického života v druhej polovici 19. storočia pôsobil na rôznych postoch, redigoval mnohé časopisy a napísal aj niekoľko teoretických prác o dramatickej tvorbe. Spolupracoval tiež na založení Novej školy slovenskej, ktorej ideovou koncepciou bolo uzmierenie medzi Slovákmi a Maďarmi na základe vzájomného rešpektu postaviť spoločnú budúcnosť. Táto koncepcia a politické presvedčenie sa odrážajú aj v Palárikových hrách. Jeho v poradí tretia veselohra Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch vznikla v roku 1862 krátko pred skonštituovaním Matice slovenskej. Je založená na zámene postáv a tým zapríčinených zápletkách, ktoré vyúsťujú do komických situácií. Predovšetkým je však obranou slovenského národa a jazyka a snaží sa poukázať na potrebu tolerancie nielen medzi národnosťami, ale aj spoločenskými vrstvami.