Ariadna - Saintová, Jennifer anglická autorka (Tatran, 2022)
Som Ariadna, krétska princezná, ale moja cesta za šťastím sa z vôle bohov skončí na ostrove Naxos. Princezné Ariadna a Faidra, dcéry obávaného krétskeho kráľa Minoa, vyrastajú v paláci rovno nad tajuplným labyrintom, odkiaľ sa ozýva dupot a hrôzostrašný rev uväzneného Minotaura – netvora s ľudským telom a býčou hlavou. Krvilačný tvor, ktorý sa každý rok domáha ľudských obetí, je najväčšou potupou kráľa Minoa, pretože sa zrodil zo spojenia jeho manželky Pasifae a bieleho býka. Minos povolá na svoj kráľovský dvor slávneho sochára a vynálezcu Daidala a prikáže mu postaviť podzemné bludisko, kam uvrhne hrôzostrašnú príšeru. Keď sa na Kréte zjaví aténsky princ Teseus, ktorý má byť so svojimi druhmi obetovaný Minotaurovi, mladučká Ariadna sa doňho na prvý pohľad zaľúbi a rozhodne sa ho zachrániť. Ak mu však pomôže zabiť netvora, zradí svoju rodinu a vo svete ovládanom vrtkavými bohmi môže za podobnú trúfalosť draho zaplatiť. Ariadna už počula veľa príbehov o odvážnych ženách, ktoré pomohli milovaným mužom vykonať hrdinské skutky a neskôr za to pykali. Je však odhodlaná vziať svoj osud do vlastných rúk, i keď netuší, aké následky bude mať jej rozhodnutie. Dočká sa šťastného konca po boku statočného hrdinu? Alebo sa stane obeťou milencovej bezohľadnej ctižiadosti?