Šprtka. 1. - Smalová, Holly anglická autorka 7. decembra 1981 (YOLI, 2016)
"Volám sa Harriet Mannersová a som šprtka," hovorí o sebe hlavná hrdinka tejto knihy. Vie, že mačka má tridsaťdva svalov v každom uchu, že "okamih" trvá stotinu sekundy a že priemerný človek sa smeje pätnásť ráz za deň. Vie, že netopiere sa vždy vydajú doľava, keď vyletia z jaskyne, a že arašidy sú jednou zo zložiek dynamitu. No nevie, prečo sa jej v škole nikto nepáči. Preto keď ju osloví zástupca modelingovej agentúry, Harriet sa okamžite chytí novej šance, hoci to znamená spustiť lavínu nepríjemností a dokonca klamať ľuďom, ktorých miluje. Ide z jednej katastrofy do druhej a začína si uvedomovať, že svet módy nie je pre ňu. Harriet by chcela žiť v reálnom svete, lenže bude schopná zmeniť sa skôr, než všetko zničí?