Noc, keď zmizla - Jewellová, Lisa anglická autorka 19. júla 1968 (Tatran, 2022)
Nezvestná dcéra, opustená honosná vila a hlboké rodinné tajomstvá, to všetko sa skrýva v noci, keď zmizla... Na očarujúcom anglickom predmestí je príjemný letný večer a Tallulah so Zachom sa po prvý raz od narodenia svojho synčeka vyberú von. Majú len devätnásť a večierok vo veľkom vidieckom sídle novej spolužiačky z vysokej školy sa zdá byť skvelým spôsobom, ako vypnúť, ale keď príde ráno, mladí rodičia sa nevrátia domov. Tallulahina mama Kim sa zo všetkých síl snaží zistiť, čo sa v tú noc vlastne stalo. Podarí sa jej skontaktovať s dcérinými priateľkami, na otázky však odpovedajú vyhýbavo. Ani Zachova mama sa nijako zvlášť neznepokojuje, je presvedčená, že dvojica ušla, aby sa vyhla rodičovským povinnostiam. Lenže Kim vie, že Tallulah je svojmu synovi oddaná, navyše práve deň predtým našla vo vrecku Zachovho kabáta zásnubný prsteň. Je presvedčená, že ani jeden z nich by nikdy dobrovoľne neodišiel. Pátranie polície však vôbec nepostupuje. Mladá dvojica jednoducho zmizla. O rok sa do susedstva nasťahuje Sophie, autorka obľúbených detektívok. Na londýnskom predmestí sa cíti stratená, no odhodlane stojí po boku svojho partnera, ktorý tu získal miesto riaditeľa internátnej školy. Keď však neďaleko ich nového domu natrafí na záhadný nápis na plote „Kopte tu“, zbystrí pozornosť. Žeby ten nápis súvisel so zmiznutím mladej dvojice? A čo vlastne je zahrabané na tom mieste? V tomto spletitom a sugestívnom románe každý prispeje svojou troškou k pátraniu, ktoré si musí poradiť s temnými záhadami opustenej vily, hlbokými traumami či starostlivo ukrývanými vášňami pochovanými tak dôkladne, že ich môže odhaliť iba ten, kto v sebe tiež dusí mrazivé tajomstvo. Lisa Jewellová opäť dokázala, že vie detailne pracovať s postavami, prostredím a udalosťami a skladá z nich mozaiku strhujúceho trileru o márnych láskach, túžbach a temných miestach v duši každého z nás.