Stopy dymu - Cantrellová, Rebecca americká autorka 1968 (Ikar, 2010)
Berlín 1931. Rok, keď sa v Nemecku dostal k moci Hitler. Novinárka Hannah Vogelová, prispievateľka do kriminálnej rubriky novín Berliner Tageblatt, zistí, že našli mŕtvolu jej brata, homosexuála Ernsta ľ spozná ho na fotografii v Hale neznámych mŕtvych na policajnej stanici. Zatiaľ nechce priznať, že ide o jej brata, pretože spolu požičali doklady židovským priateľom, aby mohli uniknúť z Nemecka. Dej naberá dramatický spád, keď Hannah niekto dovedie do bytu malého chlapca s rodným listom, podľa ktorého je Hannah jeho matkou a Ernst jeho otcom. Hannah sa ho ujme a usiluje sa zistiť, kto je chlapcova skutočná matka a ako to všetko súvisí s bratovou smrťou. Spočiatku si myslí, že za všetkým stojí bratov žiarlivý partner, dozvedá sa však, že Ernst mal tesne pred smrťou pomer aj s iným mladým nacistom, ba nájde aj zväzok listov od vysoko postaveného muža v SA (Sturmabteilung).