Vykúpená. 12. - Castová, Phyllis Christine americká autorka 30. apríla 1960; Castová, Kristin F (Ikar , a.s, 2015)
Vykúpená je dvanástou, záverečnou časťou série Škola noci. Zoey Redbirdová sa ocitla v ťažkej situácii. Jasnovidecký kameň dala Afrodite, vzdala sa tulskej polícii a rozhodla sa bez priateľov a mentorov čeliť zaslúženému trestu, aj keď to bude znamenať, že jej telo odmietne Superzmenu a hrozí jej smrť. Len láska tých najbližších ju môže zachrániť pred temnotou v duši, lenže z tieňov sa vynorilo zlo také mocné ako ešte nikdy. Neferet napokon odhalila smrteľníkom svoju pravú tvár. Vyhlásila sa za bohyňu Temnoty a ako stelesnené zlo sa chystá zotročiť obyvateľov Tulsy. Upíri z tulskej Školy noci sa spojili s políciou a na obranu dávajú dohromady všetky prostriedky, ktoré majú. No vedia, že ani jediný upír nie je taký silný, aby ju porazil - pokiaľ by ten upír nebol schopný využiť silu živlov a zároveň ovládal starú mágiu. Iba Zoey zdedila takú moc, lenže tá práve znáša trest za použitie starej mágie a nemôže pomôcť. Rozpúta sa impozantný boj Svetla proti Temnote, ktorý rozhodne, kto bude zachránený a kto navždy stratený.