Označená. 1. - Castová, Phyllis Christine americká autorka 30. apríla 1960; Castová, Kristin F (Ikar, a.s, 2010)
Predstavte si školu, v ktorej sa vyučovanie začína o ôsmej večer a končí o tretej ráno. Nazýva sa Škola noci a nachádza sa vo svete, kde sa v dôsledku zmien v DNA niektorí tínedžeri menia na upírov. Čas, kým sa táto superzmena zavŕši, musia stráviť v Škole noci, inak zomrú. No ani to im nezaručí, že ich organizmus superzmenu zvládne. Šestnásťročná Zoey prichádza do internátnej školy v americkej Tulse. Dúfa, že si tu po hádkach s rodičmi a rozchode s priateľom nájde svoje miesto. Hoci v Škole noci natrafí na skvelých priateľov, predsa len nezapadne. Nie je totiž obyčajné upírske mláďa. Bohyňa noci Nyx ju obdarila zvláštnymi schopnosťami, ktoré jej dávajú moc, no i zodpovednosť. Ako každá tínedžerka rieši problémy s chlapcami, navyše však musí obhájiť svoje zásady a miesto zoči-voči nepriateľsky naladenej elitnej skupine študentov. Označená je prvá časť napínavej série Škola noci, v ktorej sa napĺňajú slová bohyne Nyx: "Tma sa nerovná vždy zlu, tak ako svetlo neprináša vždy len dobro".