In nomine mortis - Rademacher, Cay nemecký autor 1965 (Ikar, 2008)
Paríž, 1348 Mladý nemecký dominikán Ranulf Higden sa v prípade nešťastnej vraždy stáva pomocníkom inkvizície. V roku 1348 odchádza z Kolína plný očakávania a túžby po vedomostiach, aby sa na slávnej univerzite Západu v Paríži venoval štúdiu teológie. Hneď v prvý deň sa však všetky jeho plány a nádeje zrútia. Obávaný mestský inkvizítor majster Philippe ho vyznamená možnosťou zúčastniť sa na vyriešení vraždy. Mŕtvolu nemeckého dominikána objavia pred slávnou Katedrálou Notre Dame. Pri vyšetrovaní tohto hanebného činu sa brat Ranulf čoraz väčšmi zapletá do pavučiny intríg a tajomstiev. Čím usilovnejšie sa snaží celú záležitosť objasniť, tým viac podozrivých sa objavuje: prostitútka, vagant, lodiar s manželkou, židovský zmenárnik a jeho dcéra - všetci sú do tajuplných udalostí zapletení. Lenže čo môžu mať spoločné s ukradnutou knihou, starými mincami a bruchatou koggou z Lübecku? A čo je terra perioeci? Kým mladý dominikán pátra po dôkazoch, vraždenie pokračuje - a k bránam Paríža sa potichu zakráda mor. Fascinujúca záhada na pozadí dramatického sprisahania v čase, keď v parížskych uliciach vládol strach a hrôza.