Jeden musí z kola von 1. - Arlidge, M.J. anglický autor kriminálnych románov 10. októbra 1974; Kyčina, Matúš (Bratislava IKAR, a. s., 2015)
Keď sa z lesa vynorí napoly mŕtve dievča, jeho príbehu nikto neverí. Lenže každučké slovo, čo povie, je čistá pravda. O niekoľko dní sa objaví ďalšia obeť. Vzorec je na svete. Niekto unáša dvojice, uväzní ich v neľudských podmienkach a postaví pred strašnú voľbu: zabi, alebo sa nechaj zabiť. Únosca sa len prizerá a čaká, kým to jeden z dvojice nevydrží. Hlad, smäd, strach a zúfalstvo sa dajú ukončiť jediným spôsobom. Vyšetrovateľka Helen Graceová sa vrhne do vyšetrovania prípadu sériového vraha, ktorý im zanecháva bizarné navštívenky: obete, ktoré zmenil na vrahov. Kolegovia z práce, matka s dcérou, tanečníčky: nesúrodú vzorku predsa musí čosi spájať. Kým Helen neodhalí vzťah medzi obeťami, vraha nedostane. Každý krok vedľa však prináša ďalšie obete.
Keywords: Helen Grace; anglická literatúra; kriminálne romány; psychotriler