Nešťastná nevesta 1. - MacGregorová, Janna americká autorka; Ghaniová, Miriam (Bratislava Ikar, a.s., 2019)
O lady Claire kolujú chýry, že je prekliata. Už trikrát sa zasnúbila, no svadba sa nikdy nekonala. A tým sa jej smola nekončí. Len pár minút pred plesom a verejným oznámením zásnub so štvrtým kandidátom lordom Paulom dostane lístoček, v ktorom jej stroho oznamuje, že si to rozmyslel. Lady Clair tak čaká ďalšie verejné poníženie, veď spoločnosť sa v podobných škandáloch vyžíva. Zvláštnou zhodou okolností sa na plese zjaví aj markíz Alexander Hallwort, človek, ktorý sa podobných spoločenských udalostí stráni, a navrhne jej pomoc. Poradí jej, aby predstúpila pred hostí s vyhlásením, že zasnúbenie s lordom Paulom ruší ona, čím sa vyhne potupe. Lady Clair na návrh pristúpi. Hostia sú zo správy zaskočený, no ich prekvapenie sa znásobí, keď im markíz zvestuje, že si Clair berie jeho. Lady je záchrancovi vďačná, zdá sa, že nič lepšie ju nemohlo postretnúť. Pár sa zbližuje, no vtom Clair zistí krutú pravdu. Zámery markíza Alexandra Hallworta neboli až také čisté a ponuka na sobáš vôbec nebola džentlmentským gestom čestného človeka.
Keywords: Cavenshamské dedičky; americká literatúra; historické romány; romance