Spev mušlí. 4. - Larková, Sarah pseudonym nemeckej autorky 1958 Christiane Gohl; Petrigáčová, Dana (Ikar,a.s, 2018)
Na Severnom ostrove zúri vojna. Misionári neúnavne obracajú Maoriov na svoju vieru a darí sa im až do chvíle, kým nevypukne epidémia týfusu. Misionári sú zúfalí, nepomáhajú modlitby ani lieky. Maoriovia hľadia na nich s nevôľou ľ čo ak sú práve oni zodpovední za hromadné umieranie? Modlia sa vari k nesprávnemu bohu? Zo strachu pred neznámou chorobou podľahnú tlaku bojovníkov hnutia Hauhau, ktorí im radia prijať vieru ich proroka a zabiť misionárov. Len krv protivníka ich vraj vylieči. Nastáva neľudské vraždenie, aké si žiaden z pakehov ani nedokázal predstaviť. Zvrátenosť bojovníkov hnutia nepozná hraníc. Do ich zajatia sa počas putovania do Aucklandu dostáva aj Carol s mladšou sestrou Mary. Ako jediné zo sprievodu prežili ich vyčíňanie, no násiliu sa nevyhli. Hrozí im smrť, alebo čosi horšie... Carolina sestra Linda sa na Južnom ostrove borí s biedou. Nadšenie z hľadania zlata poľavuje, s manželom už strácajú nádej, že raz narazia na veľké bohatstvo. Ten čoraz častejšie prepadá hazardu, požičiava si peniaze, no dlhy nemá z čoho splácať. Jediným riešením je preto útek na Severný ostrov. Kniha Spev mušlí ? Návrat je pokračovaním románu Spev mušlí ? Stratené šťastie, príbehu, ktorý autorka vyrozprávala na pozadí skutočných historických udalostí odohrávajúcich sa v 19. storočí na Novom Zélande.