Letný príbeh - Kawakami, Mieko japonská autorka 29. augusta 1976; Paulovič, František (Bratislava Ikar, a.s. - ODEON, 2021)
Jedného horúceho letného dňa sa na predmestí Tokia stretávame s tromi ženami – tridsaťročnou Nacuko a jej staršou sestrou Makiko, ktorá pricestovala do mesta s dospievajúcou dcérou Midoriko. Makiko ťažko znáša starnutie a premeny svojho tela a je rozhodnutá podstúpiť plastickú operáciu pŕs. Verí, že len tak sa jej podarí znovu získať šťastie a chýbajúci pocit príťažlivosti. Midoriko trpí matkinou posadnutosťou a v zraniteľnom čase dospievania prijíma každú zmenu svojho tela s rastúcim odporom, čo vyústi až do jej rozhodnutia prestať rozprávať a všetky pocity si zapisovať do denníka. Jej ticho celkom ovládne byt Nacuko, v ktorom všetky tri ženy zápasia s neistotami, úzkosťou a so vzájomnými vzťahmi. S Nacuko sa stretávame aj po ôsmich rokoch. Stala sa spisovateľkou, žije sama a čoraz viac túži po dieťati. Hľadá preto dostupné možnosti, ako otehotnieť a čoraz hlbšie sa ponára do problematiky umelého oplodnenia a anonymných darcov spermií.
S novým poznaním v nej však rastú aj nové pochybnosti. Urobí ju dieťa naozaj šťastnou? A ak sa všetko podarí, bude šťastné aj jej dieťa?
Román Letný príbeh, ktorý v angličtine vyšiel pod názvom Breasts and Eggs, explicitne popisuje ženský svet a s ním spojené premeny a ponúka intímny portrét ženy v súčasnej japonskej spoločnosti. Zobrazuje sociálnu a ekonomickú diskrimináciu slobodných matiek, neľahké postavenie žien, ale aj túžbu po dieťati či jej neprítomnosť. To všetko Kawakami vyjadruje originálnym štýlom, ktorý zachytáva japonskú strohosť a úctivosť, no nesie v sebe aj pochopenie a iskrivý dôvtip. Vďaka tomu právom patrí k tomu najlepšiemu v súčasnej japonskej literatúre.
Obsahuje biografické údaje o autorke
Keywords: japonská literatúra; spoločenské romány; príbehy zo života; príbehy zo súčasnosti; o ženách