Grófka de Charny : I.. 1/4 - Dumas, Alexandre francúzsky autor 24. júla 1802 - 5. decembra 1870 (Tatran, 1976)
Grófka de Charny je posledná časť obsiahlej tetralógie Lekárove pamäti. Lekárove pamäti nemajú hrdinu ako Traja mušketieri alebo Gróf Monte Christo. Hrdinom sú dejiny samy. Najmä posledná časť tetralógie, Grófka de Charny, vyúsťuje do mohutnej historickej fresky, v ktorej ožívajú pamätné dni revolúcie od októbra 1789 - kráľovho návratu do Paríža - až po 10. termidor 1791 a prípravy na vojnu s európskou koalíciou kráľov.