Závan snehu a popola : 6-1 - Gabaldonová, Diana americká autorka 11. januára 1952 (Zelený kocúr, 2022)
Píše sa rok 1772 a dlhá zápalná šnúra Americkej revolúcie sa už rozhorela. V uliciach Bostonu umierajú ľudia a v odľahlých lesoch Severnej Karolíny horia chalupy. V nastávajúcom chaose dostáva Jamie Fraser od guvernéra poverenie zjednotiť vidiek a chrániť ho v mene kráľa a koruny. No Jamie od svojej ženy Claire vie, že o tri roky padne výstrel, ktorý bude počuť celý svet. Jeho výsledkom bude nezávislosť a kráľových prívržencov čaká smrť alebo exil. Navyše je tu ešte nenápadný výstrižok z Wilmington Gazette z roku 1776, v ktorom sa spomína smrť Jamieho a jeho príbuzných. Jamie dúfa, že aspoň v tejto predpovedi budúcnosti sa cestovatelia v čase z jeho rodiny mýlia.