Temný oheň - Sansom, C. J. anglický autor 9. decembra 1952 - 27. apríla 2024 (Aktuell, 2022)
Píše sa rok 1540. Henrich VIII. je na tróne už tridsaťdva rokov, keď právnik Matthew Shardlake, známy ako „najbystrejší hrbáč anglického súdnictva“, musí neodkladne pomôcť priateľovej mladej neteri, ktorú obvinili z vraždy. Napriek hrozbám týrania a škripca dievča nevysvetliteľne mlčí. Shardlake takmer prehrá jej prípad, no v poslednej chvíli získa odklad – taký, ktorý ho opäť zapletie do intríg Thomasa Cromwella, Henrichovho obávaného generálneho vikára. Výmenou za dva týždne navyše, ktoré dostane na vyriešenie vraždy, prijme Shardlake Cromwellovu úlohu nájsť tajné zásoby Temného ohňa – starovekej zbrane hromadného ničenia. Cromwell, ktorý je v kráľovej nemilosti, odkedy sprostredkoval Henrichovo katastrofálne manželstvo s Annou Klévskou, sa spolieha, že Shardlakov objav mu udrží miesto na dvore hemžiacom sa sprisahaniami.