Temný oheň - Sansom, C. J. anglický autor 9. decembra 1952 - 27. apríla 2024; Trstenská, Zuzana; Kašáková, Veronika (Bratislava Aktuell, 2022)
Píše sa rok 1540. Henrich VIII. je na tróne už tridsaťdva rokov, keď právnik Matthew Shardlake, známy ako „najbystrejší hrbáč anglického súdnictva“, musí neodkladne pomôcť priateľovej mladej neteri, ktorú obvinili z vraždy. Napriek hrozbám týrania a škripca dievča nevysvetliteľne mlčí. Shardlake takmer prehrá jej prípad, no v poslednej chvíli získa odklad – taký, ktorý ho opäť zapletie do intríg Thomasa Cromwella, Henrichovho obávaného generálneho vikára. Výmenou za dva týždne navyše, ktoré dostane na vyriešenie vraždy, prijme Shardlake Cromwellovu úlohu nájsť tajné zásoby Temného ohňa – starovekej zbrane hromadného ničenia. Cromwell, ktorý je v kráľovej nemilosti, odkedy sprostredkoval Henrichovo katastrofálne manželstvo s Annou Klévskou, sa spolieha, že Shardlakov objav mu udrží miesto na dvore hemžiacom sa sprisahaniami.

C. J. Sansom vyštudoval históriu na Birminghamskej univerzite, kde neskôr získal aj doktorát. Vystriedal niekoľko zamestnaní a napokon sa rekvalifikoval na právnika. V Sussexe si založil prax a právnickému povolaniu sa venoval, až kým sa nestal spisovateľom na plný úväzok. Román Temný oheň je druhá časť jeho slávnej shardlakovskej ságy.
Keywords: Matthew Shardlake; anglická literatúra; historické romány -- 1540 -- Anglicko; kriminálne romány