Falošná stopa - Mankell, Henning švédsky autor krimi 3. februára 1948 - 5. októbra 2015 (Severský triler, 2014)
Na poli pohltia ženu plamene. Jej telo pod oblohou bez jediného mráčika vzplanie ako fakľa. Krátko nato neďaleko juhošvédskeho mesta Ystad nájdu zavraždeného politika s oskalpovanou hlavou. Rovnaký osud postihne aj pochybného obchodníka s umením. Švédsko zažíva nezvyčajne horúce leto. Ľudia sa nevedia odtrhnúť od obrazoviek a víťazného ťaženia svojich miláčikov na majstrovstvách sveta vo futbale. Sériový vrah spáchal prvú vraždu. Komisár Wallander sa ujíma vyšetrovania, ktoré čoraz väčšmi pripomína nočnú moru. Uvedomuje si, že ďalším hrôzam sa mu nepodarí zabrániť. Ktosi práve dokončuje svoju premenu. Z reproduktorov znie dunenie bubnov, bojovník robí ešte posledné ťahy štetcom na tvári. Potom skontroluje, či je zbraň dobre nabrúsená, a nehlučne vyjde z miestnosti. Vyráža do ďalšieho súboja.