Opustené dievčatko - Veletzosová, Roxanne rumunsko - americká autorka (Fortuna Libri, 2018)
Je rok 1941, Rumunsko sa stalo spojencom nacistického Nemecka a Židov v krajine prenasledujú. V mrazivý januárový večer sa na schodoch obytného domu objaví opustené dievčatko. Umiestnia ho v sirotinci, no zakrátko ho adoptuje majetná rodina, ktorá túži po dieťati. Natalia má bezstarostné detstvo, adoptívni rodičia ju zo všetkých síl chránia pred vojnou, ktorá zúri vôkol nich. Po vojne sa k moci dostanú komunisti, ktorí Nataliinu novú rodinu pripravia o všetko, a tak roky dospievania trávi v bezútešnom svete za železnou oponou. Hrou na klavíri uniká pred krutou realitou a zaľúbi sa do otcovho dlhoročného priateľa Victora, ktorý po zmene režimu zastáva dôležitú funkciu. Jej rodičov označia za nepriateľov štátu, a hoci im Victor pomôže, vzápätí z ich životov zmizne na dlhých desať rokov. Po rokoch sa Natalia a Victor náhodne stretnú a zakrátko sa jej naskytne jedinečná možnosť opustiť krajinu a začať nový život v New Yorku. Ako sa rozhodne? Opustí svojich milovaných adoptívnych rodičov a Victora?