Nemý svedok. 4. - Hjorth, Michael švédsky autor krimi 13. mája 1963; Rosenfeldt, Hans švédsky autor krimi 13. júla 1964 (IKAR, a. s., 2017)
Možno nie je vždy bezpečné mať krásny dom uprostred idylickej prírody ďaleko od ľudí, v akom býva rodina Carlstenovcov. Jedného dňa im pri vchodových dverách zazvoní muž. V ruke má brokovnicu a v hlave jediný cieľ: všetkých zlikvidovať. Matku, otca aj dve malé deti. Ale prečo? Čím sa previnili? Azda tým, že sa zasadzovali za lepšie životné prostredie? Nikto nič nevidel ani nepočul a vrah akoby sa pod zem prepadol. Našiel sa iba jediný odtlačok topánky. Patrí však skutočne vrahovi? Do prípadu sa vloží Sebastian Bergman a jeho kolegovia z Riksmordu. Pri vyšetrovaní vyjde najavo, že predsa len existuje očitý svedok tejto brutálnej vraždy. Malé dievča. No ani po ňom niet ani stopy... Tím sa ocitá pod čoraz väčším tlakom. Sebastian si je vedomý, že musí svedka vystopovať, skôr než bude neskoro. Nie je totiž sám, kto ho hľadá. Poľuje naňho aj vrah, ktorý je odhodlaný dokončiť, čo začal.