Posteľ z kostí - Cornwellová, Patricia americká autorka krimi 9. júna 1956; Ghaniová, Miriam (Bratislava Ikar, 2014)
Aj v ďalšom románe Patricie Cornwellovej Posteľ z kostí sa objavuje populárna hlavná hrdinka Kay Scarpettová spolu s Marinom, Bentonom a Lucy. Doktorka sa cíti zradená a opustená, takúto ju jej čitatelia ešte nepoznajú.
V kanadskej divočine, ďaleko od civilizácie, zmizne pri vykopávkach slávna archeologička. Jediný dôkaz, že sa jej niečo stalo, putuje tisícky kilometrov na juh k forenznej patologičke doktorke Kay Scarpettovej a ona netuší prečo. Udalosti nadobúdajú závratnú rýchlosť a objaví sa ďalšia mŕtva žena. Doktorka Scarpettová vyloví v bostonskom zálive telo staršej ženy so zvláštnymi závažiami na členkoch, a aby toho nebolo dosť, do lán na závaží sa zaplietla aj morská korytnačka. Scarpettová tuší, že záhadné zmiznutie paleontologičky je spojené s touto vraždou, ako aj zmiznutím ďalšej ženy, manželky bohatého podnikateľa Channinga Lotta. Všetky spája násilie a odohrali sa za čudných okolností.
Scarpettová postupne prichádza na to, že nebezpečenstvo preniklo hlbšie k nej a do jej najbližšieho okolia. Jej neter Lucy sa stále vyjadruje v hádankách. Hlavný vyšetrovateľ Pete Marino mal podozrivý kontakt s jednou z mŕtvych a Scarpettovej manžel, forenzný psychológ FBI Benton Wesley, tiež skrýva svoje tajomstvá. Doktorka sa cíti osamelá, zraniteľná a zradená. Postupne prichádza na to, že vrah je mimoriadne krutý, bezcitný a blíži sa...
Keywords: Kay Scarpettová; americká literatúra; kriminálne romány; romány z lekárskeho prostredia; súdna patológia