Diabol a temné vody - Turton, Stuart anglický autor 1980 (Slovenský spisovateľ, a.s, 2021)
Po obrovskom úspechu svojej prvej knihy Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej Stuart Turton opäť ponúka čitateľom rovnako pozoruhodnú knihu, ktorá stiera hranice žánrov a invenčne spája to najlepšie z historického románu, klasickej detektívky a gotického hororu. záhadná vražda uprostred oceána dvojica svojráznych detektívov démon, ktorý môže a nemusí existovať Píše sa rok 1634 a Samuela Pippsa, najlepšieho detektíva na svete, prepravujú obchodnou loďou Saardam z východindickej Batávie do Amsterdamu, kde ho majú súdiť a popraviť za zločin, o ktorom nikto nič netuší a nie je ani isté, či ho Pipps vôbec spáchal. Sprevádza ho oddaný strážca a pomocník Arent Hayes, ktorý je odhodlaný dokázať priateľovu nevinu. Len čo vyplávajú na šíre more, začne sa na osadenstvo lode valiť jedna pohroma za druhou. Po palube sa zakráda tajomný prízrak. Na lodných plachtách sa zjavuje záhadný symbol. Ktosi vyzabíja všetok dobytok. Pasažierov trápia zlovestné odkazy, ktoré im sľubujú diabolské zázraky a predpovedajú smrť troch ľudí vrátane Samuela Pippsa. Môže mať toto všetko na svedomí démon? Dokáže Arent s pomocou uväzneného priateľa rozlúštiť záhadu z dávnej minulosti, ktorá spája pasažierov Saardamu a hrozí, že potopí loď a všetci na jej palube zahynú?