Stratené evanjelium Judáša Iškariotského - Ehrman, Bart D. americký vedec 5. októbra 1955; Kočiš, Štefan (Bratislava Ikar, 2007)
V roku 2006 časopis National Geographic uverejnil reportáž o jednom z najdôležitejších biblických objavov modernej doby - o Judášovom Evanjelia. Bart Ehrman, autor historických bestsellerov, teraz odhaľuje, čo nám môže toto legendárne Stratené Evanjelium prezradiť o človeku, Ktorý údajne zradil Krista. Ehrman, ponuky Fascinujúce rozprávanie o tom, čo v súčasnosti vieme o historickom Judas, o čo usiloval, v čo veril, COHOM sa dopustil, keď zradil Ježiša, a prečo to vlastne urobil. Autor zároveň čitateľa vysvetľuje, čo je podstatou Judášovho Evanjelia a aký je jeho vzťah k ostatným evanjeliám - k tím, čo ŠÚ v Novom zákone, ale aj ku gnostickým textom raného kresťanstva. Judášovo Evanjelium predstavuje úplne nový pohľad na Ježiša, jeho učeníkov a jedného z najviac zlorečených ľudí - Judáša Iškariotského. Toto Evanjelium vyvoláva množstvo otázok a Bart Ehrman na ne podáva jasné odpovede.
Keywords: Judáš Iškariotský -- 1. storočie -- jeden z dvanástich apoštolov a podľa Nového Zákona zradca Ježiša Krista; americká literatúra; Nový zákon -- evanjeliá; gnosticizmus; biblické postavy; staroveké rukopisy; populárno-náučné publikácie