Padreho klan : 1. - Vagovič, Marek, slovenský investigatívny novinár 24. apríla 1974 (Švabach, 2022)
Kryli a zahladzovali prúsery spriaznených podnikateľov a oligarchov, ktorí mali už dávno sedieť v base. Milióny z pokútnych kšeftov prali cez čínsku práčku, aby si ich potom delili na rušnom bulvári ako bossovia talianskej mafie, keď vyplácali svojich vojakov za predaj heroínu alebo koksu. Chránili aj nominantov najsilnejšej vládnej strany, ktorí preberali úplatky v krabiciach od šampanského. Sledovali opozičných politikov, prezidenta republiky aj novinárov, aby ich mohli škandalizovať a kompromitovať. Jeden z nich bol neskôr zlikvidovaný rukou chladnokrvného vraha. Mysleli si, že sú bohovia, na ktorých si nikto netrúfne. Vytvorili si vlastný štát v štáte: s vlastnými, značne pokrivenými pravidlami. Na prvom aj poslednom mieste boli peniaze. Keď sa im niekto postavil na odpor, poštvali naňho výpalníkov z Národnej kriminálnej agentúry. Padreho klan nekupčil s narkotikami, jeho hlavnou devízou bol vplyv a obchodným artiklom beztrestnosť. Konal na objednávku najvyšších politických kruhov, hlavne predsedu vlády a ministra vnútra. Organizovaný zločin sedel na vrchole pyramídy, kde bol štát mafiou. Po volebnom víťazstve obyčajného človeka sa však začal megastroj korupcie zadrhávať. Jeden z členov klanu spustil svojim svedectvom lavínu, ktorá so sebou strhávala všetko, čo jej stálo v ceste. Úplatných politikov, funkcionárov polície, prokuratúry aj prominentných sudcov. Trvalo šesť rokov, kým sa dostal šokujúci príbeh slovenskej policajnej mafie do vyšetrovacích spisov. A teraz sa o ňom dozviete z tejto knihy, ktorá mapuje jedno z najtemnejších období novodobej slovenskej histórie. Autor čerpal aj z osobných svedectiev kajúcnikov a hlavných aktérov zvnútra systému. Zároveň strávil dlhé hodiny v rozhovoroch s vyšetrovateľmi, prokurátormi a sudcami, ktorí riešia najzávažnejšie kauzy prepojenia organizovaného zločinu s politikou, justíciou a bezpečnostnými zložkami. Vitajte vo svete špinavých peňazí, intríg a nekontrolovateľnej moci.