Podstata všetkých vecí - Gilbertová, Elizabeth americká novinárka a autorka 18. júla 1969 (Slovart spol. s r.o, 2023)
Elizabeth Gilbertová je americká spisovateľka, známa predovšetkým vďaka bestselleru Jedz, modli sa a miluj, na motívy ktorého bol nakrútený aj rovnomenný film. Román Podstata všetkých vecí sa začína koncom 18. storočia a rozpráva strhujúci príbeh o čase, keď ľudstvo stálo na prahu takmer všetkých dôležitých objavov a človek si začal podmaňovať svet. Bystrá Alma Whittakerová je dcérou charizmatického obchodníka s rastlinami. Zatiaľ čo vďaka štúdiu a záujmu o botaniku čoraz hlbšie preniká do záhad evolúcie, muž, ktorého ľúbi, ju zoznamuje s iným svetom - s duchovným kráľovstvom zázrakov. Oboch však spája úsilie pochopiť svet okolo seba a podstatu celého bytia.