Slepý tiger - Brownová, Sandra americká autorka 12. marca 1948; Andrezálová, Barbora (Bratislava Slovenský spisovateľ, a.s., 2023)
Autorka svetových bestsellerov Sandra Brown nás tentoraz prenesie do dvadsiatych rokov minulého storočia, aby nám ponúkla vzrušujúci príbeh z obdobia prohibície, keď namiesto zákona a poriadku vládlo v mnohých amerických mestách bezprávie, výtržníctvo a korupcia. Tento vynikajúci historický triler, v ktorom sa brilantne spája napätie s romantikou, právom patrí k tomu najlepšiemu, čo Sandra Brown napísala.

Píše sa rok 1920. Bývalý vojak Thatcher Hutton je počas návratu k svojmu životu kovboja na ranči nútený vyskočiť z idúceho nákladného vlaku, aby sa vyhol problémom, no pristane v ešte väčších, než si vedel predstaviť. V deň, keď zavíta do texaského mestečka Foley, zmizne bez stopy manželka miestneho lekára. Keďže Thatcher je jediným cudzincom v meste, padne naňho podozrenie, že ju uniesol a možno aj zabil. Thatcher je pevne odhodlaný očistiť svoje meno, v ceste mu však stojí skorumpovaný starosta, nečestný šerif, neslávne známa majiteľka nevestinca a tajnej krčmy, úlisný pašerák, súperiaci paliči nelegálneho alkoholu, ale aj mladá vdova, ktorá pod krehkým zovňajškom skrýva oceľovú vôľu a odhodlanie.
Pre Laurel Plummerovú mal byť príchod do Foley novým začiatkom, no skončilo sa to tragédiou. Po smrti manžela a malej dcérky ostane vydaná napospas osudu a zhovievavosti svojho svokra. Rozhodne sa však vziať budúcnosť do vlastných rúk a vrhne sa do vôd lukratívneho miestneho odvetvia, čo sa ani trochu nepozdáva starým mazákom, ktorí mu doposiaľ kraľovali. Vďaka svojmu úspechu sa rýchlo dostane do hľadáčika nemilosrdných konkurentov, pre ktorých je jediným zákonom pomsta. Keď sa v meste začne stupňovať násilie, Laurel a čerstvý zástupca šerifa Thatcher sa ocitnú na opačných stranách vojny, v ktorej tečie krv rovnako ako nelegálna whisky...
Keywords: americká literatúra; historické romány; triler; prohibícia -- 1920 -- Spojené štáty; westerny