Francúzová zátoka. Hladný vrch - Maurierová, Daphne du anglická autorka 13. mája 1907 - 19. apríla 1989 (SPKK, 1969)
Francúzska zátoka je príbehom vášnivej lásky vydatej ženy z vysokých londýnskych kruhov a ošľahaného piráta, postrachu okolia. Dona prvý raz prežíva hlboký cit, pre ktorý zabúda na deti, manžela a vysoké spoločenské postavenie. Sugestívnosť príbehu umocňuje prostredie starého kaštieľa a okolitá príroda.Príbeh bol sfilmovaný. "Hladný vrch" je obsiahla kronika rodiny anglických veľkostatkárov a priemyselníkov. Rodina, ktorá sa usadila na anglickom vidieku sa snaží zaviesť do krajiny pokrok, ale stretáva sa s nepochopením a odporom. Takmer jedno storočie sleduje generáciu za generáciou v ich sláve i úpadku. Romantický prvok je zastúpený dávnu kliatbou, ktorá zväzuje osud rodiny a osudom medenej bane.