Paralýza - Šebová, Vladimíra slovenská autorka 1990 (Citadella, 2018)
Mala to byť obyčajná svadba. Kvety, torta, oslava lásky a insomnici, ktorí po udalosti ach v Los Angeles hľadali aspoň trochu zábavy. Všetko zmenilo jediné dievča, ktoré túžilo po slobode. Po stáročia sme sa schovávali pred ľudstvom. Žili sme v tieni a v utajení a ožívali v čase, keď ostatní spali. Stretávali sme sa v úzkych kruhoch a dúfali, že sa o nás nikto nedozvie. Naše tajomstvo však bolo odhalené. Svet už nikdy nebude ako predtým. Stal sa z nás terč a hrozba. A my môžeme buď bojovať o svoju záchranu, alebo sa nechať navždy vyhubiť. V poslednej časti trilógie Insomnia stoja Sara a Barton pred ťažkou skúškou. Keď sa na internet dostane video s dievčaťom, ktoré ľudstvu prezradí existenciu insomnikov, svet sa navždy zmení. Sara s Bartonom sa vo víre chaosu snažia nájsť cestu a zachrániť tých, na ktorých im najväčšmi záleží. Zavedie ich to ďalej, než by sami chceli. 3. časť sci-fi trilógie Insomnia pre mladých dospelých