Modrá ako noc - Vlugt, Simone van der holandská autorka 15. decembra 1966 (Slovart, spol. s r.o, 2017)
Amsterdam, píše sa rok 1654. Po náhlej smrti manžela sa mladá Catrijn rozhodne odísť z rodného mestečka a začne nový život ako gazdiná v rodine úspešného obchodníka. Amsterdam v tom čase prekvitá, zo zámorských výprav na Ďaleký východ sa do krajiny vracajú lode plné exotického bohatstva. Mladej vdove nebezpečne skríži cestu postava z minulosti a Catrijn utečie do Delftu. Tam svoj umelecký talent uplatní v rozvíjajúcej sa hrnčiarskej dielni, výrobky ktorej začínajú konkurovať drahému čínskemu porcelánu. No osud jej do života vstúpi znova, tentoraz v podobe morovej epidémie, a mladá žena sa musí rozhodnúť, či poslúchne rozum a zachráni sa, alebo srdce a ostane s mužom, za ktorého sa vydala.