Osudný omyl - Montgomeryová, Lucy Maud kanadská autorka 30. novembra 1874 - 24. apríla 1942 (Klasické príbehy, 2017)
Po Anne zo zeleného domu, ďalšia vynikajúco stvárnená hrdinka kanadskej spisovateľky Lucy Maud Montgomeryovej. Kniha, ktorá poteší dušu a srdce, úsmevná, ale najmä inšpiratívna. Plachá a na začiatku zakríknutá Valancy Stirlingová môže byť vzorom pre odvahu, s akou sa rozhodne zmeniť svoj život. Roky prudérnej výchovy na nej vykonali svoje dielo, a tak nie div, že sa neodvažuje žiť podľa svojich predstáv. Obáva sa, kto si čo o nej myslí, nemá priateľov, bojí sa, že sa nevydá a že na nič nie je dosť dobrá. Keď napokon nájde silu urobiť prvý krok k slobode, dozvie sa, že má choré srdce a ostáva jej rok života. Vidina predčasnej smrti ju zbaví strachu. Už sa nemusí báť budúcnosti! Dostane krídla a zostávajúci čas chce využiť na plnenie snov. Jej príbuzní si myslia, že sa zbláznila, pretože im svoju chorobu zatají. Napriek ich námietkam si nájde prácu a spozná Barneyho Snaitha, tajomného muža so zlou povesťou. Čo jej prinesie zmena myslenia a oslobodenie sa od očakávaní iných?