Murders in the Rue Morgue - Poe, Edgar Allan, americký romantický básnik, prozaik 19. januára 1809 - 7. októbra 1849 (Liber Novus Ringier Axel Springer Slovakia, 2015)
Vraždy na ulici Morgue je poviedka Edgara Allana Poea z roku 1841. Patrí medzi prvé detektívne príbehy a je prvým popisom zápletky, ktorá sa dnes označuje technickým termínom záhada uzavrenej miestnosti či záhada zamknutej miestnosti (v uzavrenej miestnosti, z ktorej nebolo možné uniknúť sa nájde mŕtvola bez páchateľa).