Murders in the Rue Morgue - Poe, Edgar Allan, americký romantický básnik, prozaik 19. januára 1809 - 7. októbra 1849; Ďorko, Juraj ([Beograd] Liber Novus [Bratislava] Ringier Axel Springer Slovakia, 2015)
Vraždy na ulici Morgue je poviedka Edgara Allana Poea z roku 1841. Patrí medzi prvé detektívne príbehy a je prvým popisom zápletky, ktorá sa dnes označuje technickým termínom záhada uzavrenej miestnosti či záhada zamknutej miestnosti (v uzavrenej miestnosti, z ktorej nebolo možné uniknúť sa nájde mŕtvola bez páchateľa).
Keywords: americká literatúra; kriminálne romány; dvojjazyčné texty; texty v angličtine; skrátené verzie